Το 2024, η αγορά ακινήτων στην Κύπρο παρουσιάζει ελπιδοφόρες προοπτικές σε ένα πλαίσιο θετικών εξελίξεων και ευκαιριών. Η χώρα έχει βιώσει μια σταθερή ανάκαμψη από την οικονομική ύφεση του 2013, με σημαντικά έργα υποδομής που συνεισφέρουν στην ανανεωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η αγορά ακινήτων στην Κύπρο είναι έτοιμη για ανάπτυξη, προσελκύοντας τόσο τοπικούς όσο και διεθνείς επενδυτές.

Ένας βασικός παράγοντας που συνεισφέρει στη θετική προοπτική είναι το συνεχές ενδιαφέρον για τον τουρισμό. Η Κύπρος συνεχίζει να είναι πολυπόθητος προορισμός, δημιουργώντας ζήτηση για εξοχικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα. Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα του τομέα του τουρισμού συμβάλλουν στον αυξανόμενο ελκυστικό χαρακτήρα της κυπριακής αγοράς ακινήτων, καθώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν τη δυνατότητα για επικερδή αποτελέσματα.

Παρά τις ελπιδοφόρες προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο για το 2024, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διερεύνηση και δράση για τη βελτίωσή τους. Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι η γραφειοκρατία στις τράπεζες σχετικά με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για επενδυτές και τη δυσκολία στην εξασφάλιση δανείων. Η αργοκίνητη διαδικασία έγκρισης των λογαριασμών και η χαμηλή προθυμία για χορήγηση δανείων αποτελούν εμπόδιο για πολλούς πιθανούς επενδυτές.

Παράλληλα, άλλο ένα ζήτημα που χρήζει βελτίωσης είναι η γραφειοκρατία της κυβέρνησης σε αρκετούς τομείς. Για παράδειγμα, η αργοκίνητη και πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών πολλές φορές ματαιώνει η καθυστερεί σοβαρά την υλοποίηση αναπτύξεων και επιχειρηματικών σχεδίων αυξάνοντας έτσι και το κόστος τους. Η επιτάχυνση και ο εκσυγχρονισμός  πολλών κρατικών διαδικασιών θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά το περιβάλλον επενδύσεων σε όλους τους τομείς όπως και στον τομέα των ακινήτων. Επιπλέον, η υπερβολικά αργή δικαστική διαδικασία αποτελεί ένα άλλο εμπόδιο που χρειάζεται αντιμετώπιση, καθώς η αποτελεσματική επίλυση διαφορών είναι ζωτικής σημασίας για την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Επιπλέον, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποτελούν παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει την αγορά, απαιτώντας προσεκτική παρακολούθηση και συνεχείς προσαρμογές στις εξελίξεις του παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Κυπριανός Θεοχαρίδης

Πρόεδρος ΚΣΙΑ